PřeloučDnes.cz
PřeloučDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Češi se pomalu vrací k rybám. Nejoblíbenější je kapr a losos

12.12.2019
Ryby si opět nachází své místo v českých jídelníčcích. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu, podle které Češi ročně snědí přes půldruhého kila rybího masa. Nejčastěji se ryby na našich talířích objevují o Vánocích. Zde se ale střetává tradice s moderní kuchyní, a zatímco část strávníků nedá dopustit na kapra, stále častěji ho na štědrovečerní tabuli nahrazuje losos.
Foto: pixabay.com
Podle statistiků se stravovací návyky Čechů v posledních letech mění a na úkor masa stále častěji saháme po ovoci a zelenině. V posledních letech také mírně stoupá právě oblíbenost ryb. "Zatímco v roce 2016 byla průměrná spotřeba rybího masa 5,1 kilogramů na osobu, o rok později stoupla na 5,4 kilogramy. V loňském roce už to bylo 5,6 kilogramů ryb," informuje mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar.

Zvýšení spotřeby ryb o dvě procenta je ale podle ministerstva zemědělství stále nedostatečné a Češi by ryby měli jíst častěji. "Ryby jsou zdrojem nutričně významných bílkovin, lipidů, vitamínů a minerálních složek. Podle odborníků na lidskou výživu je optimum spotřeby kolem 17 kilogramů ryb na osobu a rok," uvádí ministerská situační zpráva zaměřená na ryby.

Celosvětový průměr je dvacet kilogramů ryb na člověka, přičemž v Evropě je to pouze jedenáct kilogramů. "Když vezmeme v potaz, že u nás je roční spotřeba ryb jen těsně nad pěti kilogramy, zaostáváme oproti evropskému průměru zhruba o polovinu. Oproti světu je rozdíl ještě markantnější - naše spotřeba je oproti světovému průměru zhruba čtvrtinová, což je veliká škoda," říká Martin Urbánek z Rybářského sdružení České republiky.

Dodává také, že v České republice se těší větší oblibě mořské ryby. Zákazníci nejčastěji sahají po chlazených rybách, v posledních letech narůstá podíl zpracovaných ryb v podobě filetů, půlek či podkov. "Ze sladkovodních ryb, které jsou vyprodukovány v České republice, vede jednoznačně kapr. Zhruba polovina domácí produkce se uplatní na tuzemském trhu, což je asi deset tisíc tun. Na druhém místě je to stále populárnější dvojice pstruh duhový a siven americký. Těch se u nás odchová v množství, které činí něco málo přes tisíc tun," vypočítává Urbánek.

Moderní losos, kapr bez kostí a možnost rezervace s vyzvednutím
Statistiku v konzumaci ryb na podzim zlepšují výlovy rybníků, nejvíce ale poptávka stoupá o Vánocích. Právě tady je rostoucí obliba ryb v posledních letech vidět nejvýrazněji. "Objednávky na vánoční ryby nám každoročně narůstají. Mezi roky 2016 a 2017 se poptávka zvýšila téměř o třetinu. Loni jsme přijali ještě o polovinu objednávek více. Letos očekáváme podobný nárůst jako vloni," poukazuje Martin Baráček, prokurista společnosti OCEAN48, která zákazníkům přes svůj rezervační systém nabízí širokou nabídku sladkovodních i mořských ryb.

Co se týče oblíbenosti jednotlivých ryb, vzrůstá podle Baráčka jasný trend, kdy kapr lehce ztrácí svou dominantní pozici a ze štědrovečerní tabule jej vytlačuje losos. "Losos se v posledních letech těší velké popularitě. V loňském roce jsme prodali pět kilogramů této mořské ryby, což poprvé znamenalo, že objem prodeje lososa byl stejně velký jak u kapra. Kapr je pro nás i zákazníky ale stále klíčový. V poslední době jsou velmi oblíbené vykostěné kapří filety, které jsme zařadili do nabídky, aby zákazníci měli s přípravou ryby minimum práce. Právě kvůli pohodlí funguje pro naše zákazníky náš rezervační systém, kde si mohou lidé rybu objednat i vyzvednout na některé z našich prodejen. Kdo rezervaci nestihne, má ještě možnost pořídit naše ryby u stánků, které letos budeme mít na mnoha místech v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Pardubicích, Hradci Králové a Jihlavě," uzavírá Baráček.

Autor: Daniel Dvořák
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Magazín

Přeměňte vaše digitální fotografie na fyzickou vzpomínku

Není tomu tak dávno, kdy se fotografie pořizovaly na film a lidé museli chvíli přemýšlet, co stojí za to vyfotit a co ne. Přece jenom zde byla jistá limitace, která v dnešní digitální době prakticky není. Většina z nás má chytrý telefon a neomezené ...

Šetřit s energiemi musí i většina domácností s příspěvkem na bydlení

V souvislosti s vysokými cenami elektřiny a plynu uvažují spotřebitelé o příspěvku na bydlení jako o nejvhodnější cílené sociální dávce. V řadě případ ...

Mrtvice může postihnout lidi všech věkových kategorií, na vině je především stres a nezdravá životospráva

Cévní mozková příhoda (CMP), neboli mrtvice, je 3. nejčastější příčina úmrtí a vůbec nejčastější příčina invalidity osob ve středním a vyšším věku v Č ...

Vaše auto si nezaslouží, abyste zanedbávali jeho údržbu

Vezmeme-li v potaz, s čím vším nám auto pomáhá, je na místě vrátit mu to v podobě kvalitní péče, Do servisu jistě na pravidelné kontroly zajíždíte, va ...

Hodiny do kuchyně patří: Vsaďte nejen na ně, ale i na další doplňky

Jak vytvořit maximálně funkční a elegantní kuchyni? Tuto otázku si bezesporu klade spousta lidí, přičemž odpověď není nijak složitá. Stačí vsadit na e ...





Neděle 29.1.2023
Pardubický kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2023 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes