PřeloučDnes.cz
PřeloučDnes.cz » Zpravodajství » Krimi zprávy

Nejen české bary, herny a restaurace, ale i obchodní řetězce a večerky čekají celostátní kontroly, začíná akce HAD 2019

22.06.2019
Policie ČR ve spolupráci s Odborem protidrogové politiky Úřadu vlády ČR, Českou obchodní inspekcí, celníky, hasiči a dalšími subjekty chystá opět sérii celostátních preventivních kontrol zakázaného prodeje alkoholu dětem a hazardního hraní. Kontroly budou probíhat od června do konce roku po celém území Česka. Policie se letos ve vyšší míře zaměří na spolupráci s Českou obchodní inspekcí, která do akce HAD zapojí nezletilé figuranty na kontrolní nákupy, tzv. mystery shopping, a to zejména při kontrolách restauračních zařízení, diskoték, večerek, barů, supermarketů a dalších provozoven.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Akce HAD 2019 (Hazard, alkohol a děti) navazuje na celostátní sérii kontrol v oblasti konzumace alkoholu od roku 2015 a pořádá ji Policie ČR ve spolupráci s Úřadem vlády ČR a se zapojením České obchodní inspekce, hygieny, celní správy, hasičů, dále také ministerstva zdravotnictví, ministerstva vnitra a dalších subjektů. Každoročně se v rámci akce HAD odhalí stovky osob mladších 18 let, kterým byl prodán alkohol, nebo jim bylo provozovateli umožněno hazardní hraní. Letos se kromě barů a heren či nočních podniků akce rozšíří na obchodní řetězce, večerky, restaurační zařízení a v některých případech i akce pod širým nebem.

"V loňském roce jsme při akci HAD odhalili 17 nezletilých a 250 mladistvých v podnapilém stavu. Tyto stále vysoké počty odhalených případů porušení zákona v oblasti prodeje alkoholu dětem nám ukazují, že má smysl v obdobných akcích pokračovat," uvedl plk. Martin HRINKO, ředitel ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR a vedoucí organizačního štábu HAD.

Akce HAD 2019 bude realizovaná v období od června do konce roku ve třech kontrolních kolech. Zároveň ji bude doprovázet řada vedlejších aktivit. Cílem akce je především prevence, tedy předcházení protiprávního jednání na úseku patologických jevů u dětí, spolupráce s provozovateli restauračních zařízení nad dodržováním platné legislativy a také osvěta. Kontrolovat se bude zejména dodržování zákazu prodeje a podávání alkoholu, cigaret, nelegálních drog a dodržování zákazu umožnit hazardní hraní dětem (do 18ti let věku).

"Při samotných kontrolách vnímám jako velmi důležitou spolupráci a koordinaci různých složek státního dohledu a dozoru. Jen tak můžeme podchytit všechny problémy a dále s nimi pracovat," zdůraznil plk. Martin HRINKO.

Propojení kontrolních orgánů ocenila i národní protidrogová koordinátorka Jarmila VEDRALOVÁ. Podle ní je preventivní význam akce HAD především v budování zodpovědnosti u dospělých, kteří jsou těmi, kdo mají dodržovat zákony a nezletilým alkohol nenabídnout:

"Tato forma kontrol je výjimečná, protože při ní dochází ke komplexní kontrolní činnosti zúčastněných institucí na území celé republiky. V Česku je v riziku závislosti na alkoholu přes milion obyvatel, přičemž přes 600 tisíc z nich konzumuje alkohol denně ve větším množství. Přes půl milionů lidí se pak běžně pohybuje v riziku rozvoje závislosti na hazardním hraní. Pokud se zaměříme na nezletilé, tak podle studie ESPAD v letech 2015 a 2016 mezi 16letými uvedlo 42 %, že alespoň jednou v posledním měsíci konzumovalo 5 nebo více sklenic alkoholu při jedné příležitosti, zatímco 12 % dospívajících bylo častými konzumenty nadměrných dávek alkoholu přibližně jednou týdně nebo častěji."

"Podle výsledků studie HBSC opakovanou opilost v životě uvedlo 30 % 15letých, ale také přibližně 6 % 13letých a 1 % 11letých. Průměrný věk první zkušenosti s opilostí v dětském věku je 12 let," přiblížila Jarmila VEDRALOVÁ s tím, že je přesvědčena, že realizované preventivní kontroly ve spolupráci s policií v průběhu posledních let alespoň částečně přispěly ke snížení konzumace alkoholu dětmi a ke zvýšení zodpovědnosti dospělých při prodeji legálních návykových látek.

K hazardnímu hraní u nezletilých, které akce HAD také monitoruje, Jarmila VEDRALOVÁ uvedla: "Zkušenost s hraním hazardní hry má přibližně čtvrtina 16letých, jde zejména o loterie a stírací losy, ale i o hraní karet o peníze a kurzové sázky. Nezletilí se ke kurzovému sázení dostávají nejčastěji přes účty svých dospělých kamarádů, rodinných příslušníků či jiných dospělých." Podle národní koordinátorky uvádí zkušenost s hraním automatů dlouhodobě přibližně 1 % 16letých. Pro děti je v současnosti ale velmi obtížně se k hraní automatů dostat, ty již nejsou dostupné v restauracích a hospodách a k hraní na nich je nutné se zaregistrovat. Ale v posledních letech byl významný nárůst zaznamenán také v oblasti online her.

Vzhledem k rostoucímu hazardnímu hraní dětí je do akce zapojena také Celní správa ČR. "Zaměříme se na kontrolu plnění povinnosti registrace hráčů při vstupu do herních prostorů, zejména s ohledem na možnost registrace a hraní mladistvých, a kontrolu uspořádání herních prostorů tak, aby nedošlo k ohrožení mladistvých, tedy možnosti pasivní účasti na hazardní hře. V rámci dalších kompetencí také kontrolujeme především vybrané výrobky, tedy zdanění a značení alkoholu a řádné označení cigaret tabákovou nálepkou." uvedl k zapojení celní správy plk. Roman HAVELKA, zástupce ředitele Dohledu, Generálního ředitelství Celní správy ČR.

Do vybraných kontrol budou zapojeni také nezletilí figuranti České obchodní inspekce. České obchodní inspekci umožnil zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek od roku 2017 pravidelně využívat figurantů mladších 18 let při kontrolách dodržování zákazu prodeje alkoholu mladým lidem.

V rámci celého loňského roku se České obchodní inspekci podařilo při kontrolách s figuranty prokázat prodej alkoholu osobám mladším 18 let ve více než polovině všech kontrol. "Kontroly s figuranty jsou velmi efektivní. Za celý loňský rok bylo provedeno s mladistvými figuranty 519 na prodej alkoholu a ve 283 případech bylo zjištěno porušení zákona, tedy alkohol byl dětem prodán. Figuranti ve věku 15 a 16 let přitom neměli problém si koupit ani tzv. "tvrdý? alkohol," říká mluvčí inspekce Jiří FRÖHLICH.

Národní protidrogová koordinátorka se kontrol České obchodní inspekce sama účastnila a nadále se jich v rámci akce HAD 2019 plánuje účastnit. "Důkazem, že prodejci dětem alkohol prodávají, jsou i výsledky ČOI a pravidelná zjištění porušování zákazu prodeje alkoholu osobám mladším
18 let. Osobně jsem si začátkem června v Mostě ověřila, že nejen některé restaurace, ale i obchodní řetězce mladistvým alkohol bez problému prodají. Jsem ráda, že má ČOI ze zákona pravomoci využívat nezletilé figuranty a tento model kontrol velmi podporuji," dodala národní protidrogová koordinátorka Jarmila VEDRALOVÁ.

Kontrolní akce ve spolupráci s ČOI v rámci akce HAD budou probíhat ve vybraných restauračních zařízeních, klubech, zábavních podnicích, obchodních řetězcích, večerkách a jiných místech s předpokládanou účastí nezletilých.

Do akce HAD 2019 se, v obdobném rozsahu jako v minulých letech, zapojil také Hasičský záchranný sbor České republiky. Zvýšenou pozornost bude klást především na kontrolu únikových východů v klubech, barech a dalších podnicích. "V minulých letech jsme během kontrolních akcí opakovaně zaznamenali řadu nedostatků, často ve vztahu k únikovým cestám.
V uplynulém období jsme se v rámci naší preventivně kontrolní činnosti zaměřili na kontroly tzv. únikových her, a předběžné výsledky, které jsme zatím vyhodnotili, naznačují zásadní nedostatky v této oblasti. Naše pozornost v rámci akce HAD 2019 se proto bude soustředit zejména na kontroly únikových cest, které jsou problémem, pokud nefungují." řekl plk. Vladimír MACHANDER, vedoucí oddělení kontrolní činnosti MV-GŘ Hasičského záchranného sboru ČR.
Autor: Celní správa ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Krimi zprávy

Z areálu firmy na Pardubicku ukradli elektro kabely za 200 tisíc, třem cizincům hrozí až 4 roky vězení

Pardubickým kriminalistům se podařilo objasnit majetkovou trestnou činnost, ke které docházelo v posledním čtvrtletí minulého roku v areálu jedné společnosti na Pardubicku. Předmětem zájmu pachatelů se staly elektro kabely za téměř 200.000 ...

Požár sběrného dvora v Přelouči způsobil škodu za pět milionů korun

PARDUBICKO - V Přelouči začal v úterý večer hořet sběrný dvůr. Vzhledem k rozsahu požáru byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. K události dora ...

81 kusů herních zařízení, zabavené celníky Pardubického kraje, skončilo jako kovový odpad

Na hromadě kovového odpadu každoročně končí stovky herních zařízení zajištěných v souvislosti s potíráním nelegálního hazardu. Celkem osmdesát výherní ...

Nezávazný flirt na seznamce se změnil ve vydírání, muž přišel o 140 tisíc korun

PARDUBICE - Pardubičtí kriminalisté se aktuálně zabývají případem vydírání prostřednictvím online seznamky. Poškozeným je 28 letý muž, který se ve vir ...

Bilance kontrolní činnosti pardubických celníků v roce 2023 - drogy v Kinder vajíčku, léky v chladírenském voze, řidiči bez řidičáku

Rok 2023 bilancovali i pardubičtí celníci. V rámci výkonu svých kompetencí se při kontrolách setkali mimo jiné i s drogami ukrytými v plastovém obalu ...





Úterý 19.3.2024
Pardubický kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes