PřeloučDnes.cz
PřeloučDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Kontroly únikových her jsou v Pardubickém kraji v plném proudu

14.03.2019
V návaznosti na tragickou událost v Polsku, kde došlo ke ztrátám na životech při provozování únikové hry, byly zahájeny kontroly únikových her i v Pardubickém kraji. Kontrolovaným subjektem budou právnické osoby a podnikající fyzické osoby.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Únikové hry nemají v naší republice dlouhou tradici a s ohledem na specifický charakter těchto her je účelem požárních kontrol celkové zmapování průběhu nejrůznějších forem her.

V Pardubickém kraji bylo zjištěno zatím 14 provozovatelů únikových her. Z toho 8 v okresu Pardubice, a po 2 subjektech na ostatních územních odborech. "Je možné, že oficiální počet provozovatelů bude jiný, protože někdo může mít hru tzv. "na černo", někdo naopak s danou provozovnou dávno skončil," upřesňuje mjr. Ing. Kateřina Shejbalová, vedoucí pracoviště prevence, ochrany obyvatelstva a krizového řízení na územním odboru Pardubice, HZS Pardubického kraje.

Kontroly byly v těchto dnech zahájeny v Pardubicích, ostatní okresy mají kontroly naplánované v průběhu následujících dvou měsíců. Doposud byly provedeny čtyři kontroly.

Podstatou únikových her bývá uzamčení účastníků hry v daném prostoru, v některých případech i jejich připoutání, svázání, zakrytí očí šátkem apod. Při kontrole je kladen zvláštní důraz na způsob zajištění úniku hráčů z prostor, kde hra probíhá. "Hráčům musí být umožněno opuštění prostor únikové hry i bez pomoci osob zvenčí. Únik hráčů, který by byl závislý pouze na osobě, která hru kontroluje (roommaster), nebude považován za zajištění trvalé volnosti únikových cest. Ověření úniku z prostor, kde hra probíhá, musí být provedeno v reálných podmínkách hry," doplňuje mjr. Ing. Kateřina Shejbalová.

Maximální důraz je kladen na vyhodnocení volného úniku osob z hrací místnosti do bezpečného prostoru a omezení používání potenciálních iniciačních zdrojů požáru. Kontroly jsou zaměřeny i na soulad skutečného stavu s účelem užívání stavby, kdy nedostatky jsou ohlašovány stavebním úřadům. Současně je záměrem projednat výsledky s Ministerstvem pro místní rozvoj ČR a případně v součinnosti stanovit metodická pravidla pro tento druh podnikání při řešení problematiky uvádění staveb do užívání, příp. nutnosti provedení změny v užívání dokončené stavby.

Během provedených kontrol již byly odhaleny závady. Lze říci, že žádný z kontrolovaných objektů neprošel bez problémů. "Nejčastěji se zatím setkáváme s tím, že kontrolovaný subjekt nemá danou provozovnu zkolaudovanou pro účely únikové hry. Dále to je chybějící revize na elektroinstalaci a elektrické spotřebiče. Některé otvory (zpravidla dveře), které původně sloužily pro únik osob, byly zmenšené v rámci simulace nějaké hry, což je špatně," říká kontrolor por. Aleš Janda, DiS., z územního odboru Pardubice HZS Pardubického kraje.

"Do dnešního dne byly provedeny na území okresu Pardubice tři požární kontroly subjektů, které provozují tyto únikové hry. Další kontroly budou probíhat v následujících týdnech i na ostatních okresech v Pardubickém kraji," doplnil plk. Mgr. Miloslav Vašák z krajského ředitelství HZS Pardubického kraje.

Kontrolovány jsou:
Doklady, dokumentace a informace, potřebné k provedení kontroly. Dokumentace o začlenění do kategorie činností. Označení nouzových (únikových) východů, směrů úniků. Trvale volně průchodné komunikační prostory, které jsou součástí únikových cest. Umístění a přístupnost přenosných hasicích přístrojů, jejich provozuschopnost. Požárně bezpečnostní zařízení - provozuschopnost, přístupnost. Preventivní požární prohlídky. Dodržování technických podmínek a návodů vztahujících se k požární bezpečnosti výrobků nebo činností.

Cílem kontroly je vyhodnotit stav plnění určených povinností na úseku požární ochrany při provozování únikových her s důrazem na zajištění volného úniku osob, volné průchodnosti komunikačních prostor a používání elektrických, plynových a jiných spotřebičů. Při kontrole je kladen důraz na zajištění úniku osob z prostorů při konání hry.
Autor: Por. Bc. Vendula Horáková
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Tři největší uhelné elektrárny vypustily loni stejně emisí jako všechna osobní auta

Uhelné elektrárny Počerady, Tušimice a Prunéřov vypustily v roce 2023 dohromady 10 690 770 tun skleníkového oxidu uhličitého. Vyplývá to ze statistiky emisních povolenek za rok 2023, kterou právě zveřejnila Evropská komise. Je to tedy téměř stejně, ...

Pardubický kraj pomůže prostřednictvím dotačních titulů projektům na venkově

Pardubický poskytne více než 68 milionů korun prostřednictvím dotačních titulů Programu obnovy venkova 2023+. Tyto prostředky budou použity na rekonst ...

Na kyberbezpečnost se musí myslet i ve zdravotnictví, Pardubický kraj proto plánuje investice za více než 60 milionů

Náš svět se neustále digitalizuje a propojuje. Kromě značných výhod to ale s sebou přináší i možná rizika. Před kyberútočníky se musí chránit i zdravo ...

Pardubický kraj bude úzce spolupracovat s aplikací Záchranka

Chcete dostávat varovná hlášení o krizových situacích? Stiskem jednoho tlačítka přivolat pomoc záchranné a horské služby přesně tam, kde se nacházíte? ...

Železniční muzeum v Rosicích nad Labem se rozšíří, v plánu je i vlečka

Pardubický spolek historie železniční dopravy je veřejně prospěšná nezisková organizace, která vznikla v roce 1990. Stará se o Železniční muzeum v Ros ...





Úterý 16.4.2024
Pardubický kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes