PřeloučDnes.cz
PřeloučDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Komorní filharmonie Pardubice přebírá pořadatelství festivalu Pardubické hudební jaro

06.12.2021
Komorní filharmonie Pardubice na mimořádné tiskové konferenci v pondělí 6. prosince odhalila hned několik zásadních novinek. Vedení filharmonie představilo veřejnosti nové logo, pod kterým se bude orchestr od příští koncertní sezony prezentovat a také oznámilo, že přebírá pořadatelství festivalu Pardubické hudební jaro. V souladu s tímto krokem se nového loga dočkal zároveň i festival. Celý nadcházející rok 2022 tak bude ve znamení sjednocení a změny vizuální identity celé organizace i festivalového projektu.
Foto: pardubickykraj.cz

Pardubické hudební jaro


Návrat městského festivalu Pardubické hudební jaro "pod křídla" příspěvkové organizace města, tedy Komorní filharmonie Pardubice, je logickým krokem a zapadá do dlouhodobé strategie vedení filharmonie. O realizaci tohoto kroku rozhodl majitel ochranné známky festivalu a současně zřizovatel Komorní filharmonie Pardubice, kterým je Statutární město Pardubice. Festival se řadí mezi tzv. Pardubické tahouny, tedy nejvýznamnější akce ve městě, které jsou propagovány a dotovány z vlastního programu.

"Festival Pardubické hudební jaro měl vždy podporu města a bude ji mít i nadále. Pevně věřím, že tento nový koncept festivalu bude při nejmenším stejně úspěšný, jako všechny jeho dosavadní ročníky," uvedl Jan Mazuch, náměstek primátora, který má ve své gesci mimo jiné právě oblast kultury.

"Barocco sempre giovane (BSG) táhlo pořadatelství festivalu celkem devět let a pomohlo k tomu, že je Pardubické hudební jaro vnímáno jako jeden z předních festivalů klasické hudby v rámci České republiky," řekl předseda správní rady Barocco sempre giovane a náměstek hejtmana Pardubického kraje pro kulturu Roman Línek. "Chtěl bych dnes poděkovat především Josefu Krečmerovi a jeho spolupracovníkům za jejich dlouholeté úsilí, a obzvláště pak za práci v posledních dvou letech, kdy nic nebylo jisté. Zároveň jsem přesvědčený, že nový pořadatel v podobě Komorní filharmonie udrží vysokou laťku atraktivnosti festivalu. Má k tomu dostatek předpokladů a může i nadále počítat s podporou Pardubického kraje i mou osobní," dodal Línek.

"Pořádat a zejména vyprofilovat takto tradiční festival není snadné. Josefu Krečmerovi se to však podařilo. Věnoval tomu maximum a dostal festival o několik úrovní výše. Mám proto radost, že budeme moci nadále spolupracovat. Vytvořili jsme synergické efekty v podobě zkušeností, profesionálního týmu, produkce a PR filharmonie. Důsledkem budou i nemalé úspory z rozsahu činností. Manažerem festivalu se stal Jaroslav Šlais a Josef Krečmer pokračuje v roli prezidenta festivalu. Velmi si vážíme podpory města a kraje. Víceleté financování akcí v Pardubicích je klíčový a stabilizující prvek, a to zejména v dnešní nelehké době. Pardubicím je tak i v kulturní politice co závidět a ministerstvo kultury by se tady mohlo v mnohém inspirovat, protože granty MK žádáme s nejasným výsledkem každý rok znovu," uvedl ředitel Komorní filharmonie Pardubice Pavel Svoboda.

V minulosti se v rolích organizátorů Pardubického hudebního jara kromě filharmonie vystřídaly například Kulturní dům Dubina nebo pražská agentura EM-ART Miroslava Matějky ve spolupráci s Kulturním centrem Pardubice. Od roku 2013 dosud bylo Pardubické hudební jaro pod křídly společnosti Barocco sempre giovane. Nyní se pořadatelství vrací pod Komorní filharmonii Pardubice, která právě odtajnila program 44. ročníku. Festivaloví příznivci již ví, na koho se mohou od konce března do poloviny května těšit. Pořádající orchestr na programu paradoxně chybí, neboť jeho ferman je až do června obsazen nahrazováním koncertů, které se byly kvůli covidu rušeny.

"Máme připraveno celkem dvanáct koncertů, z nichž osm se odehraje na různých místech v Pardubicích. Konkrétně zmíním Sukovu síň Domu hudby, Východočeské divadlo Pardubice, Společenský sál na radnici, zámek či netradičně odletovou halu letiště. Další čtyři koncerty plánujeme mimo krajské město - v Přelouči, Chrudimi, Heřmanově Městci a v Sezemicích. V programu lze najít téměř vše, od koncertů individuálních interpretů přes klavírní trio, smyčcové kvarteto, vokální složku až po několik zahraničních hostů. Festival bude zahájen slavnostním koncertem v Sukově síni Domu hudby v Pardubicích 31. března. Při této příležitosti vystoupí houslista Josef Špaček za doprovodu souboru Barocco sempre giovane. Závěrečný koncert se bude konat na Letišti Jana Kašpara 11. května, kde se o skvělý zážitek postará vokální soubor 4TET. Zájem ale bude jistě také o autentickou prezentaci barokní hudby v podání souboru Ensemble Inégal. Potěšíme také milovníky Orchestru Karla Vlacha, který doprovodí zpěvačku Jitku Zelenkovou při koncertě ve Východočeském divadle. Jak vidíte, program festivalu je opravdu různorodý a nabízí východočeskému publiku různé hudební žánry. Plynule tak pokračujeme v trendu, který byl nastaven předchozími ročníky," řekl manažer festivalu Jaroslav Šlais.

Prodej vstupenek na 44. festivalový ročník bude zahájen již 15. prosince, ovšem pouze na vybranou část festivalu. Tato první, předvánoční vlna prodeje bude obsahovat vybrané koncerty za zvýhodněnou cenu. O které koncerty se jedná, nechce pořadatel v tuto chvíli ještě prozrazovat, zájemci to zjistí opravdu až v polovině prosince. Prodej vstupenek na ostatní koncerty bude zahájen v průběhu ledna. Přesné datum ještě není stanoveno a bude záviset na aktuální epidemiologické situaci. Kompletní informace budou již brzy zveřejněny na festivalovém webu pardubickehudebnijaro.cz, který se v těchto dnech připravuje.

Filharmonie i festival mají nová loga


Další novinkou je změna loga Komorní filharmonie Pardubice i festivalu Pardubické hudební jaro. Ke změně vedlo hned několik důvodů. Čím dál více se ukazovalo, že původní loga nevyhovují možnostem a potřebám dnešní doby, nemohou být nosným prvkem pro další rozvoj vizuálního stylu napříč komunikačními kanály, a hlavně by vedle sebe působila velmi nesourodě. Návrat festivalu Pardubické hudební jaro pod křídla filharmonie byl rozhodujícím impulzem, proč ke změně došlo právě nyní. Vedení filharmonie má jasnou vizi - přeje si podpořit image jak orchestru, tak festivalu, vtisknout jim svěží "punc" a dát najevo, že patří k sobě.

"Mělo by být patrné, že filharmonie a festival, který je nově v jejím pořadatelství, jsou dvě vzájemně provázané věci. Stávající loga by vedle sebe bohužel působila velmi nesourodě a neumožnila by jednotnou vizuální komunikaci směrem k veřejnosti. Jelikož chceme nadále pokračovat v budování silné značky, a to jak orchestru, tak festivalu, víme, že bez dobře uchopené vizuální identity to nepůjde," uvedl ředitel Pavel Svoboda.

Nová loga vzešla z uzavřeného výběrového řízení, do kterého filharmonie přizvala vícero grafických studií, menších i větších, z regionu i mimo něj. Komise nakonec vybrala návrh od studia wwworks z Litomyšle, který s velikým bodovým odskokem jednoznačně vyhrál. Shodou okolností toto studio stojí také za vizuální identitou festivalu Smetanova Litomyšl.

Zdroj: Pardubický kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Do Přelouče zavítá fotografická výstava broumovských kostelů

Ze Senátu se do Přelouče v pondělí 18. 3. přesunou fotografie broumovských kostelů, a to do Galerie, klubu a vinotéky Kotýnek a do městské knihovny. Právě na Broumovsku totiž začíná východočeská Svatojakubská trasa, která je propojuje. Akci pořádá ...

Police Symphony Orchestra rozehraje pardubickou hokejovou halu pro 5 300 diváků

Velké haly běžně patří hokejovým fanouškům, rockovým ikonám nebo hvězdám popové scény. Může je však zaplnit i symfonické těleso? Nejspíš ne jakékoliv, ...

Gočárova galerie otevřela knihovnu literatury o umění

PARDUBICE - Krajská Gočárova galerie zažívá období plné změn. Za poslední rok změnila svůj název, vizuální identitu i působiště. S otevřením budovy bý ...

V Chrudimi odstartoval 7. ročník festivalu Zlatá pecka

Slavnostní mší v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi byl zahájen sedmý ročník festivalu Zlatá pecka. Jeho hlavní tváří je pěvkyně, herečka, ped ...

Ministerstvo kultury: Tradiční posvícenské pečivo provoní Veselý Kopec u Hlinska

V sobotu 2. září se od 10.00 do 16.00 hodin na Veselém Kopci u Hlinska koná program s příjemným názvem i obsahem - POSVÍCENÍ. ...





Čtvrtek 28.3.2024
Pardubický kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes