PřeloučDnes.cz
PřeloučDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Jak vyzdobit pokoj malého milovníka přírody?

29.11.2021
Pokud patří mezi záliby vašich ratolestí i zájem o přírodu, máte důvod k oslavě. Jedná se totiž o koníček jednoznačně chvályhodný, který ho nejen obohatí, ale také mu nepochybně přinese dobré známky z přírodopisu i přízeň nejednoho učitele. Je proto třeba jej v jeho zájmech podporovat, jak to jen jde. Třeba tím, že mu vyzdobíte pokoj právě v souladu s jeho koníčkem.
Foto: myloview.cz

Domácí zvíře


To, zda je jeho zájem o přírodu spíše teoretický, anebo se může přetavit i do poctivé a důsledné starosti o skutečného živého tvora, poznáte jen tak, že mu nějakého koupíte. Nemusí jít ale hned o bernardýna, pro začátek jsou ideální např. rybičky. I ony sice vyžadují jistou míru zodpovědnosti a starosti, na druhou stranu ale nejsou tak náročné jako třeba pes. I rybičky ale mohou malého přírodovědce správně motivovat a naučit jej základy péče o domácí mazlíčky. Stejně tak mu poskytnou dostatek příležitostí pro pozorování a poznávání tajů života pod vodní hladinou.

Počítat musíte samozřejmě s tím, že rybičky budou potřebovat akvárium a výbavu do něj. Mezi tu patří písek, vodní rostliny, nejrůznější dekorace a samozřejmě také kvalitní filtrační zařízení. Pokud chcete, aby se stalo i skutečně designovým doplňkem, vybavte jej také podsvícením. K tomuto účelu se běžně prodávají kryty s podsvícením apod.

Akvárium ale nemusí být jen doplňkem dětského pokoje, může se stát jeho skutečným středobodem.

Dětský pokoj ve znamení ryb


Akvárium lze umístit na prominentní místo a zbytek pokoje mu přizpůsobit používáním rybích motivů. Ne snad, že by měl pokoj vaší ratolesti vypadat jako vodnické doupě, takový polštář s rybami nebo jinými mořskými živočichy může živé rybičky vhodně doplňovat.

A co jiného dát na stěnu, než plakát ryby našich vod? Nejen, že bude s akváriem ladit, ale ještě navíc se z něj dítko poučí o tom, jaké bohatství je k nalezení pod hladinou našich řek, rybníků a jezer.

Nejen, že se díky plakátu naučí malý přírodovědec rozeznávat jednotlivé druhy ryb, ale také se o nich něco dozví. Plakát můžete pověsit přímo na zeď prostřednictvím připínáčků či lepenky, anebo využít klasického upevnění do lišty, to podle toho, co se vám bude do pokoje více hodit a kde přesně bude plakát umístěn.

A pokud je ještě navíc tatínek malého milovníka přírody rybář, ocení to oba a společnými debatami před plakátem ryb stráví nepochybně hodně času. A co víc si můžete přát?

Výukové plakáty nejen pro školní třídy


Výukové plakáty si sice spojujeme především se školní třídou, ani zdaleka ale není určen jen pro ni. Platí to obecně, nejen pro ryby. Plakáty, které jsou nejen hezké, ale přináší také poučení se hodí do každého dětského pokoje. Vybírat můžete z nespočtu typů a tematických zaměření.

Výukový plakát je současně dekorací (mnoho z nich totiž graficky velmi pěkně vyvedených), stejně jako výukovým materiálem. Výukové plakáty tak můžete v dětském pokoji střídat podle právě probírané látky. Jednou plakát sladkovodní ryby, jindy planety sluneční soustavy a potom třeba geografická mapa Evropy.

To, že učení má být především nenucené a žáci se nejlépe učí ve chvíli, kdy vůbec netuší, že se učí, je věc, kterou znal již Jan Ámos Komenský. Je to stejné ve škole stejně jako doma. Pokud je to pravidelné, i letmý pohled na výukový plakát může postupem času vytvořit opravdu pevné a solidní základy vědomostí o daném tématu.

Děti ve svém pokoji tráví hodně času a ve svém věku tak objevují svět z velké části právě zde. Dětský pokoj by tak měl obsahovat maximum podnětů a možností, jak ukojit dětskou touhu po poznávání a objevování. Poskytněte tak svým dětem možnost být v jejich království kreativní a zajistěte, aby tam byla jejich zvědavost ukojena. Děti by se ve svém pokoji neměli nikdy nudit.

Suma sumárum, výukové plakáty jsou poměrně málo využívaným, přesto však velmi zajímavým doplňkem každého dětského pokoje. Na výběr jich je prakticky nekonečné množství a vy si tak můžete vybrat přesně to téma, které vaše dítko zajímá, stejně barevné provedení a celkový design, jež se bude do dětského pokoje u vás doma hodit nejlépe.

Autor: ML
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Magazín

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické elektrárny (FVE). Že není radno zabezpečení celého systému proti požáru podceňovat, dokazují i ...

Rok 2024 bude v Česku Rokem motýlů

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) vyhlašuje rok 2024 Rokem motýlů. Během roku budou po celé České republice probíhat zajímavé aktivity, díky kterým s ...

Jak získat zpět peníze za nedoručené dárky?

Mnoho lidí se nedočkalo objednaných vánočních dárků pro jejich blízké. Pokud prodejce nevrací peníze nebo ani nekomunikuje, existuje způsob, jak částk ...

Banky v roce 2023 poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun, plně digitální hypotéka je na spadnutí

Banky v roce 2023 přes náročnější tržní podmínky poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun. Z toho klienti skupiny ČSOB uzavřeli hypo ...

Zájem Čechů o koupací dovolené během zimních měsíců roste

V posledních letech jsme svědky rostoucího zájmu Čechů a Slováků o koupací dovolené během zimních měsíců. Podle aktuálních statistik serveru s nejširš ...





Úterý 19.3.2024
Pardubický kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes