PřeloučDnes.cz
PřeloučDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Armáda má dva nově certifikované display piloty pro letouny L-159

19.05.2021
Dechberoucí kousky může ode dneška na nebi předvádět dvojice display pilotů strojů L-159 ALCA kapitán Aleše Seidl a kapitán David Byrtus. Získala totiž certifikát, díky němuž může vystupovat na akrobatických leteckých vystoupeních doma i v zahraničí. Poprvé se veřejnosti představí na konci května při Aviatické pouti - byť pouze on-line.
Foto: acr.army.cz
Cesta k úspěšné certifikaci obnáší desítky hodin společných nácviků. A před tím samozřejmě stovky hodin strávených v kokpitu. Kapitán Aleš Seidl má dnešnímu dni na L-39 nalétáno cca 700 hodin a na letounu L-159 cca 800 hodin. Jeho kolega pak strávil v obou strojích shodný počet, cca 600 hodin.

Nácvik vystoupení display pilota probíhá přímo nad letištěm a řídí se přísnými předpisy NATO - STANAG 3533 FS. "Udává například minimální výšku akrobatických prvků, bezpečnou vzdálenost od diváků a rychlost letounů," prozrazuje Seidl.

Letošní vystoupení se skládá ze dvou částí: Zhruba třetinu tvoří ukázka přepadu letiště doplněná o pyrotechnické efekty na zemi a zbylé dvě třetiny představují ukázku slétanosti dvojice s prvky vyšší techniky pilotáže.

Novinka vznikla spontánně: "Vzali jsme předchozí ukázku a zamysleli se, zda nejde vylepšit zejména z pohledu atraktivnosti pro diváky," shodují se.

Ne vše lze ve vzduchu provést

Než oba piloti usedli do skutečných strojů, bylo potřeba vyzkoušet na simulátoru, zda je nová sestava vůbec proveditelná. Poté, co ji schválilo Velitelství vzdušných sil Armády ČR, začali piloti simulátor intenzivně využívat především proto, aby se na nebi takzvaně sladili.

"To nám pomohlo si sestavu zapamatovat a díky tomu jsme nemuseli přemýšlet nad jednotlivými prvky během skutečných nácviků," vyzdvihují výhody simulátoru.

Ve výcvikovém prostoru pak oba trénovali nízké létání ve dvojici a nacvičovali jednotlivé prvky sestavy. Teprve pak mohli začít trénovat ve vzduchu nad základnou.

"Podle platných leteckých předpisů a nařízení musí být tento druh nácviku pod dohledem staršího pilota na zemi, který současně celý let natáčí na záznamové zařízení. Stejně tak řídící věž musí mít po celou dobu vizuální kontakt s letounem. Proto není možné tento výcvik provádět ve výcvikových prostorech," upozorňuje Seidl.

Armáda o výcviku veřejnost s předstihem informuje

Čáslavská základna si je vědoma hlukové zátěže s tím spojené a proto o tomto výcviku vždy s předstihem přímo informuje městské a obecní úřady. Oznámení také pravidelně zveřejňuje na webových a facebookových stránkách základny. "Výcvik trvá zhruba 10 minut a koná se asi třicetkrát ročně. Celkem jde tedy o pět hodin tohoto výcviku za rok, který po dohodě se zastupiteli okolních měst a obcí směřujeme na pracovní dny v odpoledních hodinách," uzavírá velitel základny plukovník gšt. Jaroslav Míka.

A kde se můžete na novou dvojici display pilotů těšit? Jejich prvním vystoupením (byť online a bez diváků) bude na konci května Aviatická pouť v Pardubicích, dále, pokud to dovolí epidemiologická situace, letecký den v Roudnici nad Labem, Dny NATO a Dny Vzdušných sil v Ostravě či letecké dny v Litvě, Slovensku, Slovinsku, Polsku, Francii a Maďarsku.

Zdroj: Armáda ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Na kyberbezpečnost se musí myslet i ve zdravotnictví, Pardubický kraj proto plánuje investice za více než 60 milionů

Náš svět se neustále digitalizuje a propojuje. Kromě značných výhod to ale s sebou přináší i možná rizika. Před kyberútočníky se musí chránit i zdravotnická zařízení, Pardubický kraj proto za přispění dotace z Evropské unie plánuje zvýšení ...

Pardubický kraj bude úzce spolupracovat s aplikací Záchranka

Chcete dostávat varovná hlášení o krizových situacích? Stiskem jednoho tlačítka přivolat pomoc záchranné a horské služby přesně tam, kde se nacházíte? ...

Železniční muzeum v Rosicích nad Labem se rozšíří, v plánu je i vlečka

Pardubický spolek historie železniční dopravy je veřejně prospěšná nezisková organizace, která vznikla v roce 1990. Stará se o Železniční muzeum v Ros ...

Jak vycházejí jarní prázdniny v roce 2024? Podívejte se na přehled

Jarní prázdniny jsou období, kdy si žáci a studenti mohou odpočinout od školních povinností. V roce 2024 proběhnou v období od 5. února do 17. března ...

Letos do Pardubického kraje zavítá Národní den železnice. Konat se bude v České Třebové

Železniční fanoušci nejen z Pardubického kraje se mají v letošním roce opravdu na co těšit. Kromě celé řady tradičních akcí včetně letních jízd histor ...





Čtvrtek 28.3.2024
Pardubický kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes