PřeloučDnes.cz
PřeloučDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Znáte Rodinu Odvedle? Přihlaste se a prožijte s ní nevšední zážitek

22.09.2018
Již po patnácté organizuje Slovo 21, z. s., integrační projekt Rodina Odvedle, do něhož se od počátku zapojilo 1550 rodin. Jedná se o jedinečnou příležitost potkat zajímavé lidi, poznat jejich osudy a dozvědět se více o kultuře jiných národů. Zajímá vás, jak se žije cizincům v ČR anebo naopak, chcete vědět, co si oni myslí o Češích? Pak neváhejte, přihlaste se a nechte se pohostit v domácnosti rodiny pocházející z jiné země anebo ji vy pozvěte k sobě domů na nedělní oběd! Záleží jen na vás!
Pozvánka | Foto: slovo21.cz
RODINA ODVEDLE 2018 - NEDĚLE 25. 11. 2018 VE 13 HODIN.

V rámci projektu se pravidelně poslední listopadovou neděli setkávají u společného oběda rodiny cizinců ze třetích zemí s českými rodinami. Letos se uskuteční 30 setkání, na nichž se vždy jedna z rodin ujme role hostitele a ve své domácnosti za přítomnosti asistenta pohostí svou předem určenou návštěvu. "Přihlášené rodiny jsou spojovány na základě věku, zájmů, jazyka, místa bydliště a dalších společných bodů," říká Ljiljana Batovanja, vedoucí projektu, která dodává, že myšlenkou celého projektu je usnadnit Čechům a cizincům navázání vztahů skrze osobní kontakt, což rodinné prostředí obědů přesně splňuje. Zájemci o setkání se mohou stále hlásit prostřednictvím webového formuláře, který je umístěn na stránkách www.slovo21.cz, dále také e-mailem na adresu slovo21@centrum.cz nebo na telefonním čísle 222 522 070.

V rámci jubilejního 15. ročníku projektu proběhnou poprvé mimo nedělní oběd i společná setkání všech rodin, které se do projektu zapojily v minulých letech. Kde a jak, zeptali jsme se Moniky Peulić, koordinátorky projektu.

Co vás vedlo k tomu uspořádat letos navíc i společné setkání rodin, které se během 14 let zapojily do projektu Rodina Odvedle?
Na základě zpětných vazeb si většina zúčastněných přála setkat se s dalšími účastníky projektu, seznámit se navzájem, popovídat si nejen o osobních zkušenostech a dojmech, ale také o možnostech aktivně se podílet na dalších aktivitách v oblasti integrace cizinců. Cílem je také dozvědět se, co můžeme dělat my jinak, nově a efektivněji v oblasti integrace, a jak zlepšit vzájemné soužití. Setkání se zúčastní také zástupci měst, městských částí a neziskových organizací. Součástí bude i kulturní program, na kterém se promítne dokument Rodina Odvedle a prezentuje se i brožura Žijí vedle nás II, která vznikla na základě průzkumu o průběhu, úspěšnosti, efektivitě a udržitelnosti projektu Rodina Odvedle. Nebude chybět ani umělecké a hudební vystoupení z řad Čechů a cizinců.

Kde a kdy budou setkání probíhat?
Tato setkání se budou konat ve čtyřech městech, v Praze, Brně, Liberci a Ústí nad Labem v období září - listopad 2018. Akce bude propagovaná prostřednictvím letáků a plakátů, kde bude upřesněno datum a místo jednotlivých setkání.

Rodina Odvedle bude letos probíhat již po patnácté, za tu dobu k nedělním obědům usedlo 1550 rodin. Mají rodiny stále zájem se do projektu přihlásit? Je to snazší než na počátku projektu?
Začátky byly těžké, jelikož se jednalo o pilotní verzi projektu a tento způsob setkávání rodin u společného oběda byl úplně nový. Za dobu trvání se projekt dostal do povědomí veřejnosti a nové rodiny se stále hlásí. Někteří na základě doporučení již zúčastněných rodin, další díky mediální kampani, která v rámci projektu probíhá, a důležitou roli hrají také krajští koordinátoři a asistenti projektu.

Chtěli byste vidět, jak takové setkání u nedělního oběda, na kterém se potkají Češi s rodinou cizinců ze třetích zemí, vypadá? Podívejte se na videa, reportáže a články z minulých ročníků na stránce www.slovo21.cz/index.php/projekty-cizinci/rodina-odvedle, pokud vás projekt zaujme, rozhodně se neváhejte PŘIHLÁSIT!

Tento projekt zaměřený na integraci cizinců je financován Ministerstvem vnitra České republiky a Hlavním městem Praha

Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Na kyberbezpečnost se musí myslet i ve zdravotnictví, Pardubický kraj proto plánuje investice za více než 60 milionů

Náš svět se neustále digitalizuje a propojuje. Kromě značných výhod to ale s sebou přináší i možná rizika. Před kyberútočníky se musí chránit i zdravotnická zařízení, Pardubický kraj proto za přispění dotace z Evropské unie plánuje zvýšení ...

Pardubický kraj bude úzce spolupracovat s aplikací Záchranka

Chcete dostávat varovná hlášení o krizových situacích? Stiskem jednoho tlačítka přivolat pomoc záchranné a horské služby přesně tam, kde se nacházíte? ...

Železniční muzeum v Rosicích nad Labem se rozšíří, v plánu je i vlečka

Pardubický spolek historie železniční dopravy je veřejně prospěšná nezisková organizace, která vznikla v roce 1990. Stará se o Železniční muzeum v Ros ...

Jak vycházejí jarní prázdniny v roce 2024? Podívejte se na přehled

Jarní prázdniny jsou období, kdy si žáci a studenti mohou odpočinout od školních povinností. V roce 2024 proběhnou v období od 5. února do 17. března ...

Letos do Pardubického kraje zavítá Národní den železnice. Konat se bude v České Třebové

Železniční fanoušci nejen z Pardubického kraje se mají v letošním roce opravdu na co těšit. Kromě celé řady tradičních akcí včetně letních jízd histor ...





Čtvrtek 28.3.2024
Pardubický kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes